Büyük Oyuncuların Bitcoin Zararları Ne Durumda? MicroStrategy, Tesla, El Salvador ve Daha Fazlası..

Yoyodex Haber
3 min readJun 14, 2022

Kripto para sektörünün düşüşü ile kurumsallar ve büyük Bitcoin sahiplerinin gerçekleşmemiş zararları artıyor. Detaylar haberimizde..

129.000’den fazla Bitcoin tutan MicroStrategy‘in hissesi Mayıs ayında 140,20 dolar ile 20 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. MicroStrategy, Bitcoin portföyünde yaklaşık 1 milyar dolar zarara uğradı. Şirketin Nisan ayındaki raporuna göre, Bitcoin 45.700 dolardan işlem görürken, satın alma sırasında 190,5 milyon dolar değerinde 4.167 BTC’ye sahipti. Bitcoin’in 25.000 doların altına düşmesiyle, MicroStrategy CFO’sunun şirketin BTC pozisyonunda olası marj çağrısı akıllara geldi. Şirketin, Bitcoin 21.000 dolara geldiğinde bir marj çağrısı alma potansiyeli bulunuyor. Yani BTC 21.000 dolar seviyeyesine gerilerse şirketin ek teminata ihtiyacı olacak.

3 Mayıs’taki kazanç çağrısı sırasında, yeni Finans Direktörü Phon Le, MicroStrategy’nin Bitcoin pozisyonundaki teminatlandırma mekanizmasını anlatmıştı. Yatırımcılara şirketin pozisyonlarına daha fazla fon koymasına gerek olmayacağını söylemişti. Kısacası, bir marj çağrısı yapmadan önce Bitcoin’in 21.000 dolar civarına düşmesi gerekiyor. Bununla birlikte, %50’ye ulaşmadan önce, teminat paketine daha fazla BTC alıp, katkıda bulunabileceklerini belirtmişti. Böylece asla marj çağrısı durumuna da girmeyeceklerdir. Ek olarak Le, yönetim kurulu üyelerine, Bitcoin 42.000 dolar olan ortalama girişlerinin yarısının altına düştükten sonra ilk marj çağrısının alınacağını söyledi. Şimdilik, Bitcoin şimdiden 23.000 dolar fiyat aralığını test ediyor. Bu da çağrının yalnızca 2.000 dolar gerisinde.

MicroStrategy bu konuda endişeli değil

MicroStrategy kendisini ilk marj çağrısına hazırlarken, şirketin elindeki devasa likidite teminatı sayesinde yatırımcılar o kadar da endişelenmiyor. Şirketin mevcut finansmanı, mevcut pozisyonu finanse etmek ve yeni bir pozisyon açmak için fazlasıyla yeterlidir. Dolar Maliyet Ortalaması sayesinde, Bitcoin aniden geri çekilirse bir sonraki pozisyonları kayıplarının çoğunu karşılayabilir. Ne yazık ki Saylor’un yerel tepelerde Bitcoin satın alma eğilimi yatırımcılar için iyi bir haber olmuyor. Beklenmedik şekilde kötü enflasyon verilerinin ardından, tüccarlar ve yatırımcılar varlıklarını emtia ve tahvil gibi daha güvenli seçeneklere yeniden dağıtıyor. Riskli varlıklar ise hızla değer kaybetmeye başladı. Riskli doğası nedeniyle, kripto para piyasası da riske maruz kalma için artık yeterli talep olmadığı için büyük çıkışların kurbanı oldu.

Tesla ve El Salvador ve Diğerlerinin Bitcoin Kar/Zararı

MicroStrategy 129.218 BTC’ye sahip ve ortalama alım maliyeti 30.700 dolar seviyelerindedir. Bu verilere göre, şirketin portföyündeki Bitcoin’ler büyük ölçüde zararda duruyor. Microstrategy’nin şu anki gerçekleşmemiş zararı 1 milyar doların üzerine çıktı. Michael Saylor liderliğindeki şirket henüz Bitcoin’lerinden hiçbirini satmadı. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi, BTC fiyatı 21.000 dolara düşerse şirket marj çağrısı ile karşı karşıya kalacak. Elon Musk’ın şirketi Tesla’nın elinde 31.600 dolar maliyetle 42.902 adet BTC bulunuyor. Tesla’nın şu anki gerçekleşmemiş zararı yaklaşık olaral 350 milyon dolardır. Yani şirketin Bitcoin portföyü nedeniyle %25 zararda duruyor. El Salvador devleti elinde 45.170 dolar maliyetle 2.301 Bitcoin tutuyor. Ülkenin bu Bitcoin portföyü düşüşlerle birlikte 20 milyon dolarlık gerçekleşmemiş zararı var. Bu kar ve zararlar henüz satış olmadığı için gerçekleşmemiş zar ve karlardır. Diğer Bitcoin sahibi şirketlerin kâr/zarar durumlarına bakacak olursak;

  • Galaxy Digital 281 milyon dolar kar
  • Square 17 milyon dolar zarar
  • Marathon 28 milyon dolar zarar
  • Coinbase 17 milyon dolar zarar
  • Nexon 57 milyon dolar zarar
  • Voyager 23 milyon dolar kar
  • Riot 22 milyon dolar kara sahip.

Bu sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz ve Yoyodex’in görüşlerini yansıtmaz. Ayrıca her yatırım ve ticaret hareketi risk içerir. Bu yüzden karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

--

--