Solana Cephesinde Yaşanan Kriz, Tehlike mi Lütuf mu?

Yoyodex Haber
2 min readSep 12, 2023

--

Beklendiği gibi, FTX’in yakında tasfiye edilmesi Solana’yı (SOL) sıkıntılı bir durumda bıraktı. Çökmüş borsanın en büyük varlığı olan token, son yedi günde %6,98'lik düşüşle 17,98 dolara düştü.

SOL’un sosyal hakimiyeti tavan yapıyor Solana’ya duyulan ilgi nedeniyle projenin sosyal hakimiyeti 2023'te en yüksek noktasına ulaştı. Piyasa hakimiyetine benzer şekilde sosyal hakimiyet, bir proje veya token hakkında insanların konuşma payını dikkate alıyor. Değeri elde etmek için LunarCrush, bir varlığın sosyal hacmini tüm kripto para piyasasının sosyal hacmine böler. Ama hepsi bu değil. Osmosis verilerine göre, sosyal baskınlığın artması geçmişin anılarını hatırlatıyor. Osmo, X gönderisinde, en son SOL sosyal hakimiyetinin bu seviyelere ulaştığı zamanda token değerinin neredeyse üç katına çıktığını belirtti.

Peki bunun tekrarı mümkün mü? Bu sorunu çözmek için ağırlıklı duyarlılık gibi ölçümler yararlı olabilir. Tanım gereği ağırlıklı duyarlılık, sosyal platformlardaki olumlu/olumsuz yorumlara bakarak varlıkların benzersiz sosyal hacmini ölçer. Bu yazının yazıldığı sırada Solana’nın ağırlıklı hissiyatı olumlu bölgeye geçmişti. Daha önce aynı ölçüm -0,546'ya gerilemişti. Ancak 1,031'e doğru toparlanma, piyasa oyuncularının fiyat düşüşünün yalnızca kısa vadede süreceğine inandığını gösteriyor. Bu nedenle katılımcıların düşüşten faydalanmaları ve SOL’un değerinin altında işlem gördüğü görüşüne sahip olmaları muhtemel.

Solana için bu gecenin bir de sabahı var

Bu arada Solana’nın zincir üstü hacminin de artması ilgi çekici. Santiment’e göre hacim 399,21 milyon oldu. Bağlam açısından, zincir üstü hacim, harici cüzdanlardan borsalara aktarılan token miktarını gösterir.

Bu da FTX’in tasfiyesinin dışında olası bir satış baskısının oluşabileceği anlamına geliyor. Bu, borsalardaki açık pozisyonlarla da kanıtlandı. Borsalardaki piyasa duyarlılığını belirlemek için kullanılan ölçütteki artış, alım satım faaliyetlerinde bir artışa ve olası satışlara işaret ediyor. Öte yandan, düşüş piyasa aktivitesinin yavaşladığı anlamına geliyor. Yazının yazıldığı sırada SOL’un borsalardaki açık pozisyonları 1,06 milyara yükseldi. Bu da yukarıda bahsedilen kısa vadeli duyarlılığı doğruladı.

Yine de bir kısım daha fazla düşüşü orta ve uzun vadede birikim yapma şansı olarak görmekte. Solana etrafındaki Korku, Belirsizlik ve Şüphenin (FUD), tokeni Kasım 2022 FTX salgını sırasında yaşanan en düşük seviyelere itmeyebileceğine inanan başka bir kesim de vardı.

--

--