Solana için FUD Rüzgarları Esiyor; Tasfiye İddiaları Yatırımcıları Endişeye Sürükledi

Yoyodex Haber
2 min readSep 11, 2023

--

Geçen hafta sonu, Solana (SOL) fiyatı son zamanlarda 18,50$ seviyelerinin altına gerileyerek büyük satış baskısı altında kaldı.

Bunun nedeni, Solana yatırımcılarının, 13 Eylül Çarşamba günü Delaware İflas Mahkemesinde FTX duruşmasının ardından kripto yatırımcılarının Solana varlıklarını elden çıkarabileceğinden endişe duymasıydı.

FTX, 3,4 milyar dolarlık SOL, FTT, BTC, ETH ve diğer varlıkların tasfiyesi için onay arıyor. Kripto borsası FTX, rezervlerinin büyük bir kısmını Solana’da tutuyordu. Ancak geçen yıl Kasım 2022'de borsa çöktüğünde büyük miktarlarda SOL sattılar.

FTX’in elinde bulunan toplam 3,04 milyar dolarlık kripto varlıklarından aslan payını Solana oluşturuyor. 17 Ocak itibarıyla, FTX’in kripto para varlıklarının yaklaşık 685 milyon doları Solana (SOL) tokenleri oluşturmakta. 529 milyon dolarlık FTT token, 268 milyon dolar Bitcoin (BTC), 90 milyon dolar Ethereum (ETH) ve Aptos, Dogecoin, Polygon, XRP ve çeşitli stabilcoinler de bu varlıkların arasında.

FTX Gerçekten Solana Varlıklarını Satacak mı?

Ancak pek çok kişinin önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırdığı görülmekte. FTX borçlularının elinde bulunan SOL tokenleri hemen satışa sunulmuyor. Paylaşılan görsel verilerin aktardığı izlenimin aksine, bu SOL tokenleri bir kilitleme sözleşmesine tabidir. FTX, Alameda ile birlikte daha önce SOL tedarikinin %16'sını doğrudan Solana Vakfı’ndan elde etmişti. Bu satın alma, başta kilitleme programı olmak üzere belirli koşulları beraberinde getirdi. Solana’nın nihai toplam arzının %8,82'sini temsil eden 47,51 milyon SOL’un mevcut varlığı bu anlaşmaya tabidir. Bu nedenle, bu SOL rezervinin kolayca alınıp satılabileceği ve piyasada satışa hazır olduğu yönündeki yanlış kanı temelde yanlıştır.

Durum şu bu tokenlar kilitli ve 2025'ten 2028'e uzanan bir hak kazanma sürecini takip edecek. Anlaşmanın şartlarına göre, SOL tokenleri Ocak 2028'e kadar kademeli olarak aylık olarak yayınlanacak. Ayrıca Alameda Research tarafından Solana Labs’tan alınan 7,5 milyon SOL gibi belirli dilimler yalnızca 1 Mart 2025'te erişilebilir olacak. 61.853 SOL diliminin kilidi 17 Mayıs 2025'te açılacak. Dolayısıyla yatırımcıların Solana etrafındaki tüm FUD’un ortasında paniğe kapılması için çok az neden var.

Yazını yazıldığı sırada SOL, satış baskısının artmasıyla son iki haftada %11 düşüşle 18,18 dolar seviyesinde. SOL şu anda Haziran ayının sonundan bu yana en düşük seviyesine düştü. Ayrıca bu Pazartesi sabahı ilk 30'da en kötü performans gösteren kripto varlığı.

--

--